20.4.2017

Ennen ja nyt


Ennen rikkinäiset housut paikattiin ja reiät piilotettiin, nykyään housuihin tekemällä tehdään reikiä ja mitä enemmän sitä parempi. Uudet juuri ostetut housut rikotaan samantien ja naama irvessä raastimen kanssa tuunaat vaatetta tai kaupasta ostat valmiiksi repaleisen paidan. Ennen talvisin kylmillä säillä pidettiin villasukkia, nykyään villasukat jää laatikkoon ja sukkia ei laiteta ollenkaan tai jalkaan laitetaan lyhytvartiset sukat, pääasia että nilkat jää paljaaksi. Ennen housujen ja kenkien välissä ei saanut yhtään näkyä ihoa ettei tulisi kylmä. Nykyään housujen lahkeet vaikka rullataan/nostetaan ylös, että todellakin sitä ihoa olisi näkyvissä. Ennen talvikenkiä pidettiin talvella ja tennarit olivat kesäkengät, nykyään kylmillä -20 asteen pakkasillakin laitetaan Conversin tennarit jalkaan ja viis veisataan siitä tuleeko kylmä, ulkonäkö siis ennen järjellä ajattelua.Ainakin mun nuoruudessa todella paljon vaatteita ommeltiin itse, nykyään kaikki on valmistuotantoa ja harva edes omistaa ompelukonetta.

Mulla oli nuorena jopa lakki/hattu itse tehty ja mun edesmennyt mumma teki meille paljon vaatteita. Kuka muistaa Bula Bula hatut :)

Verkkariasutkin mun mumma meille teki/ompeli. Nykypäivän nuorille ei itsetehdyt vaatteet kelpaa, koska eihän ne ole Adidas tai Nike merkkiset. Siitä tulikin esille se, että ennen ei pääosissa ollut merkkivaatteet toki Levis, mutta kyllä nykypäivän nuorilla näkee paljon enemmän merkkivaatteita, sukista lähtien. Perus-reppu ei kelpaa kouluun, vaan kannetaan olalla kallista Michael Kors-laukkua. Mä en edes 13 vuotiaana tienny kuka on Michael Kors ja nykyään sen ikäiset omistaa monta MK laukkua.


Nykypäivänä jos sulla on pienikin asia mitä et esim osaa tai lääkärin tutkimuksissa et saa tehtyä testejä jonkun tietyn kaavan mukaan mitä lääkäreillä on, sut diagnosoidaan heti johonkin oireryhmään  tai lähetetään vähintään lisätutkimuksiin. Ei ennen tällaista ollut, jos olit vilkas olit vaan vilkas, ei silloin mistään ADHD-diagnosoinnista edes tiedetty. 
  Onko se sitten hyvä vai huono asia, se on jokaisen oman tulkinnan varassa. Mä kyllä sanon että joo ihan hyvä että tutkitaan nykyään tarkkaan pienetkin asiat, mutta kyllä oon omien lapsien kohdalla törmännyt siihenkin, että mulle äitinä on aiheutunu vaan turhaa ressiä, paniikkia ja pelkoa monesta turhasta/väärästä "hälyytyksestä" jonka oon neuvolasta saanut pelkästään siksi, että poikani testit ei osunut justiin määrättyjen pykälien/palkkien sisälle.


Ennen keksittiin itse leikkejä ja pihalla vietettiin paljon aikaa. Keräsit tikkuja pihalta ja niistä kavereiden kanssa kehittelitte leikin ja koko pihapiiri osallistui. Nykyajan nuorisolle tuodaan pelit tarjottimella, eli kännykällä suoraan nenän eteen. Pihalle ei vaivauduta menemään, jos ei saa kännykkää ottaa mukaan. Kavereita pyydetään kylään, mutta kukaan ei puhu toisille mitään.Istutaan kyllä rivissä sohvalla, mutta kaikki tuijottaa vaan omaa kännykkää ja pelaataan eri kännykkäpelejä. Kommunikaatio tapahtuu vaan pelien välityksellä, katsekontaktikin on vähissä.


 Ennen kävit mummolassa juttelemassa kuulumia, söit mummon perinneherkkuja ja kuuntelit kun  mummo kertoo nuoruudestaan. Nykyään mummolassa käydään harvemmin ja ne harvat kerrat kun sielä käyt, suurin osa ajasta menee kännykkää räplätessä.


 Kiusaamista on aina ollut ja siinä toivossa on eletty, että se vähentyisi vuosien varrella, kun siitä puhutaan nykyään enemmän ja yritetään heti puuttua peliin. Toisin on ja kiusaaminen senkus laajenee ja nettikiusaaminen on tullut elämäämme, tätä kun ei minun nuoruudessa ollut. Netti on paikka , jossa voi samalla tavalla kiusata kuin koulussakin. Anonyymina toimiminen saattaa hämärtää käsitystä siitä, ettei kiusaaminen satuta. Nettikiusaaminen saattaa olla vielä pahempaa kuin koulukiusaaminen, sillä lapsi tai nuori ei pääse pakoon/karkuun kiusaamista ei edes kotona ja vapaa-ajalla.

 Mun nuoruudessa, kun kävit trullittelemassa, jos sait Kinder munan olit wau jes ja voi sitä ilon määrää. Silloin tavattiin sanoa, että rikkaat antaa trulleille Kinder-munan ja harvoin tämä suklaa löytyi sun pannun pohjalta. Ennen pukeuduttiin trulleiksi, huivi päähän posket punasiksi ja mustia täpliä kasvoille, nykyään perus naamiaisasut ovat tulleet pääsiäiseen mukaan. Vähä jopa siltä alkaa vaikuttaan, että trulliasut siirtyy sivuun ja enempi näkyy muita asuja. Pääosin ennen vanhaan sait karkkia, rusinoita, banaanin ja joitain kolikoitakin löytyi pannun pohjalta. Nykyään trullit on vaativaimpia ja törmää jopa siihen, että vaan raha kelpaa. Vähän vanhemmat lapset ei edes nykyään vaivaudu pukeutumaan, vaan normivaatteet päällä haetaan pihalta joku risu ja lähdetään soittelemaan ovikelloja. Jos perus trullit lähtee katukuvasta, lähteekö samalla koko trullittelusta se hohto ja missä ikää ei ole enää soveliasta trullittaa?16 kommenttia:

 1. Hyvä teksti ja upeet kuvat. T.Leeni

  VastaaPoista
 2. Oi bula hatut olin unohtanu ne 😀

  VastaaPoista
 3. Niin kauniit kuvat ja upea Mea.

  VastaaPoista
 4. Ihana postaus ja wautsi mikä tyyli sulla.

  VastaaPoista
 5. Mistä tää takki on ostettu?

  VastaaPoista
 6. Mun mielestä 11v on viimenen ikä että voi trullittaa. Harmi ku tosiaan perus trulliasut on jääny toisaalta näin se maailma muuttuu.

  VastaaPoista
 7. Olisin kyselly kuvien housuista mistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaat farkut on vanhat, oon ostanu ne joskus H&M:stä ja oon niitä ite tuunannut mm lyhentäny lahkeita :)

   Poista
 8. Kaunis Mea aina niin tyylikäs ja trendikäs. Ja muistan bula hatut 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bula bula hatut oli niin hienot silloin, nyt kun niitä kattoo niin apua :)

   Poista
 9. Huomasin saman oven taakse tuli lapsia keppien kanssa ja ei trulliasusta tietoakaan. Mua ei haittaa vaikka on naamiaisasu kunhan on nähny vaivaa ja edes jotenki pukeutuu.

  VastaaPoista
 10. Mistä laukku on ostettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseessä on Valentinon laukku ja oon ostanu sen Zalandosta.

   Poista

Kiitos kun jätit kommentin.