28.10.2014

Ajatuksia kateellisuudesta.....
Halusin tehdä postauksen kateudesta ja toisten ihmisten auttamisesta ja arvostelemisesta.
Miksi Suomalaiset ovat niin kateellisia toisille?? Miksi on niin vaikeaa auttaa toista?

Miksi olla kateellinen, jos joku ostaa jotain itselleen omilla rahoillaan?Miksi olla kateellinen, jos joku menestyy paremmin? Miksi olla kateellinen, jos toiset tykkää meikata ja laittautua ja toiset ei?Jos naapurin Pirjo tykkää tälläytyä joka aamu vimpan päälle ja minä en jaksa,onko se multa pois ja miksi olisin siitä kateellinen. Päinvastoin, eikö se ole ihailtavaa,että joku jaksaa joka aamu niin tehdä.Suomalaiset ovat sitä mieltä,että olet pinnallinen ja eikö sinulla ole muuta elämää, jos pidät ulkonäöstä huolta,liittyy se sitten vaatteisiin tai urheiluun.Miksi aina on niin helppo haukkua,mutta kehuminen on vaikeaa?

Esim 1.

Naapuruston Pirjo näkee, kun naapurissa asuva Viljasen perhe on ostanut uuden auton.

Pirjo katsoo kateellisena/arvostellen ikkunasta "Tuunny Kimmo katsomaan,mistäköhän noilla Viljasillakin on rahaa ostaa uusi auto,eihän se mies ole edes töissä"

Sen sijaan,että kateellisena katsoo ikkunasta,miksi ei voisi mennä juttelemaan ja sanoa "voi kuinka hieno auto teillä ja onnea uudesta autosta"

Esim 2

Pirjo katsoo ikkunasta "Voi tuolla se Viljasen rouva kantaa yksin painavia ostoskasseja ja pieniä lapsia hoitaa yksin. Ei sen mies kyllä ikinä auta sitä".

Sen sijaan,että arvostelet,miksi ei mennä ja kysyä "Näin että sulla on paljon kantamuksia, tarvitsetko apua?"

Esim 3

Viljasen rouva on lähdössä juhliin ja on laittanut päälleen uuden mekon.

Pirjo tokaisee miehelleen Kimmolle "Höh kuka toi Viljasen rouvakin kuvittelee olevansa "

Tämänkin asian pohjalla oli se,että Pirjo oli kateellinen Viljasen rouvan uudelle mekolle.Pirjo oli itsekkin nähnyt sen kaupassa ja halunnut ostaa sen, mutta Pirjon rahat eivät riittäneet. Joten kun toinen sai sen minkä itse olisit halunnut tuli kateus esille. Ja vielä kermaa kakun päälle Viljasen rouva pääsi juhliin miehensä kanssa ja sinun mies ei muuta tee, kuin makaa sohvalla eikä ikinä vie sinua mihinkään.

Tässäkin tapauksessa Pirjo olisi voinut sanoa Viljasen rouvalle  "siis niin ihana mekko,voi kuinka itsekkin pääsisin johonkin juhliin"

Esim 4

Lapset ovat tintta tuulella ja pitävät meteliä kaupassa. Monen ihmisen pää kääntyy ja tunnet niiden arvostelevat katseet selässä. Olet huono äiti,sinulla on kauhukakaroita ja olet muutenki huono ihminen, joka tuo kauppaan hirviölapsia.
Eivät lapset ole robotteja, ei niitä pysty ohjailemaan olemaan hiljaa juuri oikeassa paikassa. Vai pitäisikö lapsiperheiden olla syömättä ja pysyä poissa kaupoista. Ei kaikilla ole apujoukkoja, johon voisi viedä lapset hoitoon siksi aikaa, kun itse käy kaupassa. Sen sijaan, että tuijottaa ja arvostelee, mitä jos vaan keskittyisi omiin ostoksiin ja antaa muiden ihmisten olla sellaisia kuin ovat. Se että lapsi saa raivarin kaupassa ei tee sinusta huonoa äitiä/huonoa ihmistä.

Esim 5

Viljasen perheen tyttö kaatuu pyörällä kaupungilla. Ihmiset tuijottavat kaukaa ja osoittavat "katso tuolla kaatui joku tyttö" Osa ihmisistä kävelee vaan ohitse. Kukaan ei jää auttamaan tai kysymään onko sinulla kaikki hyvin. Miten olisi toisten ihmisten auttaminen, eise kysyminen onko kaikki hyvin maksa mitään. Päinvastoin pienellä teolla/sanoilla voit saada todella hyvän mielen toisella. Se että edes kysyt onko kaikki hyvin, saa toiselle sen mielen, että edes joku välittää.

Katkeruus ja kateellisuus ovat kaksi sanaa, johon monesti syyllistymme. Miksi kuluttaa negatiivista energiaa tällaisiin asioihin, kun voisimme olla onnellisia toistemme puolesta ja ajatella positiivisesti välillä. No purkasin vähän ajatuksia tällä erää :) Postauksen nimet ja jutut ovat esimerkkejä ja keksittyjä ei omia kokemuksia. Halusin vaan tuoda esille eri näkökulmia.6 kommenttia:

 1. -Kirjotus paljon puhutteleva pisti itsenikin miettimään ja myöntämään itselleni et syyllistyny olen nonta kertaa moneen näistä esimerkeistä ..Täytyy sanoa et ihan havettää oma käytös , aikuisena olis hyvä opetella tee pieni ele toiselle jonka haluaisit et itsellekkin tehtäs....Toivon et moni lukee tämän kirjoituksesi Mea .........meillä kaikilla on paljon opittavaa elämässämme..

  VastaaPoista
 2. Hyvin kirjoitettu Mea! Yritän olla sen joka sanoo "oi kun sulla on hieno mekko!" ja monesti olen sitä ajatellut kun on muille (ei kaikille) niin vaikea olla iloinen muiden puolesta... Eli: Right you are!

  VastaaPoista
 3. Tosi hieno ja ajatuksia herättävä kirjoitus!

  VastaaPoista
 4. Totta puhut. Kateus ei vielä haittaa niin kauan, kun se jää kadehtijan 4 seinän sisälle tai päähän, ainoa haitta jää kadehtijalle itselleen. Mutta auttamisen sen sijaan toivoisi olevan kuin refleksi. Näet avuntarvitsijan -> autat automaattisesti.

  Terv. Täysin arkista

  VastaaPoista
 5. Kyllä voi että kun ihmiset tajuaisivat auttaa toinen toistaan. Itse aikoinaan vuosia vuosia sitten odotin mun nuorimmaista poikaa. Pyöräilin kotia ja auto tuli yht.äkkii mun eteen,jouduin tekemään äkkijarrutuksen ja siinä lomassa kaaduin pyörällä niin että jäin maahan makaamaan. Auto pysähtyi avasi ikkunan ja kysyi mitä tapahtui.Siis avasi ikkunan ei edes noussu autosta. Vastasin,että olen raskaana, ennen kuin ehdin edes sanoa lausetta loppuun auto kaahasi pois paikalta. Ympärilläni ihmiset vaan tuijotti, kukaan ei auttanut. En ehtinyt näkemään autosta rekkaria enkä mitään. Nousin omin jaloin onneksi ylös ja pääsin turvallisesti kotia. Kävin lääkärissä tarkistuttamassa tilanteen ja vauvalla oli luojan kiitos kaikki hyvin. Itselleni eikä vauvalla tapahtunut siis onneksi mitään,mutta en ikinä unohda sitä että kukaan ei auttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkky kertomus toden totta. On ihminen kumma, kun siitä on toljottamaan, muttei edes kysymään sattuiko ja voinko auttaa?

   T. Täysin arkista

   Poista

Kiitos kun jätit kommentin.